Fototherapie op de afdeling Verloskunde

Home > Patiënt & Bezoeker > Patiëntenfolders > Fototherapie op de kraamafdeling
​De meeste pasgeboren kinderen worden in de eerste dagen na de geboorte wat geel. Deze gele kleur ontstaat door een overschot aan de stof bilirubine in het bloed van de baby. De lever is dan nog niet in staat deze stof voldoende uit te scheiden. Om de lever te helpen met het omzetten van de bilirubine, kan de baby fototherapie krijgen. Met behulp van bepaalde UV-stralen verloopt de omzetting sneller, zodat het bilirubinegehalte in het bloed weer daalt.
 
Vroeger betekende dit altijd opname in een couveuse, op de afdeling neonatologie (de couveuse afdeling). Maar dankzij de inzet van het BiliBed®, kan deze behandeling nu ook heel goed op de afdeling Verloskunde plaats vinden. De baby ligt in een wiegje op een doorzichtig hangmatje boven een blauwe lamp. Een speciaal dekje zorgt ervoor dat er bijna geen licht uitstraalt waardoor een speciaal brilletje niet langer nodig is.
 
Als er geen andere indicatie voor opname op de afdeling neonatologie is, zoals een infuus of sondevoeding, kan de baby bij moeder op de kamer blijven. Dit is goed voor de moeder-kind binding maar komt ook de borstvoeding ten goede. En uiteraard is het fijn voor moeder om haar baby dicht bij zich te hebben.
 
         kraamafdeling.jpg