Interne geneeskunde

Home > Specialismen > Interne geneeskunde
​Op deze pagina’s vindt u informatie over de internisten in ons ziekenhuis. Het specialisme interne geneeskunde houdt zich bezig met de ziekten van inwendige organen.

Wat doet een internist?

Interne geneeskunde is een heel breed vakgebied en de meeste internisten hebben dan ook een deelspecialisme. Daarbij kan gedacht worden aan:


Daarnaast houden internisten zich vaak ook bezig met infectieziekten en met de intensive care: de zorg voor patiënten met acute (levensbedreigende) aandoeningen.

Onderzoek

De meeste patiënten komen bij de internist terecht via de polikliniek, waar een anamnese wordt afgenomen. Anamnese houdt in dat de arts vragen stelt aan de patiënt over diens klachten en over de eventuele ziektegeschiedenis. Daarnaast kan nog aanvullend onderzoek gedaan worden, bijvoorbeeld een inwendig onderzoek, onderzoek van bloed of urine, of een scan.

Samenwerking

Internisten werken nauw samen met de andere specialisten in het ziekenhuis en met de onderzoeksafdelingen zoals de laboratoria. Esperanz, samenwerkingsverband voor oncologische zorg. Het Zaans Medisch Centrum, Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis hebben de handen ineen geslagen op het gebied van de oncologische zorg. Lees verder >>>

Opleidingsziekenhuis

Het Zaans Medisch Centrum is een opleidingsziekenhuis. Co-
assistenten worden opgeleid tot arts en als artsen opgeleid tot internist. Het kan zijn dat u tijdens een spreekuur een arts-assistent spreekt. Hij werkt altijd onder supervisie van de specialist.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze pagina met links naar patiëntenorganisaties.