Allergologie

Home > Specialismen > Allergologie

De allergoloog houdt zich bezig met aandoeningen van:  

  • Ogen, neus en/of longen
  • Huid
  • Maag-darmstelsel
  • Combinatie van bovengenoemde organen
  • Hele systeem in de vorm van ( dreigende )“anafylactische” shock


De allergologische zorg overlapt een aantal andere medische gebieden, waaronder dermatologie, keel-neus-oorheelkunde, kindergeneeskunde, longziekten en interne ziekten. Met deze “raakvlak-specialisten” wordt dan ook prima samengewerkt. Betrokkenen worden waar nodig vice-versa verwezen.

Samenwerking

De allergoloog werkt samen met andere specialisten, zoals KNO-artsen, dermatologen, kinderartsen en internisten. Ook is er een nauwe samenwerking met deskundige in de allergologische problematiek geschoolde diëtisten en praktijkverpleegkundigen.
 

De patiënten die de polikliniek bezoeken kunnen qua leeftijd variëren van baby tot bejaard, maar het gros is tussen 5 en 50 jaar. Niemand is te jong om te testen.

Spreekuurtijden

Dinsdag, woensdag en donderdag van 8.30-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur. Van maart tot september is op de dinsdagavond de hooikoortspolikliniek geopend. De maandag is gereserveerd voor plakproeven, neusprovocaties en tijdrovende allergietesten. U kunt bellen met de polikliniek KNO om de eerste afspraak te maken. Tel: (075) 650 12 45
 

Soms kan helaas de wachttijd wat oplopen. Er is altijd wel een spoedplek, doch dan dient de huisarts of verwijzend specialist persoonlijk te bellen.
Informatie wordt tevoren toegestuurd tesamen met de afspraakbevestiging.
Inlichtingen over de diverse testen kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Allergologie : www.nvva-allergologie.nl.

De testen

 

Tijdens het eerste bezoek krijgt betrokkene een uitgebreid intake-gessprek, waarna meestal direct een huidtest volgt. De testen worden verricht door doktersassistentes die daarvoor een speciale opleiding hebben gevolgd en dus gecertificeerd zijn.

Meest voorkomende allergieen

1. Hooikoorts en/of astma
2. Voedsel-allergie of voedsel-intolerantie
3. Contact-allergie
4. Geneesmiddelen-overgevoeligheidsreacties
5. Beroepsgebonden allergie
6. Allergie voor insektengiffen


Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze pagina met links naar patiëntenorganisaties.