Anesthesiologie

Home > Specialismen > Anesthesiologie
Op deze pagina vindt u informatie over anesthesiologie in het Zaans Medisch Centrum.

Wat doet een anesthesioloog?

De anesthesioloog, ook wel anesthesist genoemd, houdt zich bezig met de verschillende vormen van anesthesie (narcose of verdoving), de pijnbestrijding en intensieve zorg rondom een operatie. De anesthesioloog zorgt ervoor dat u geen pijn voelt tijdens een operatie of zelfs dat u niets merkt van de operatie.

Operatie

Als u een operatie moet ondergaan, stelt de anesthesioloog vragen aan u over uw gezondheid, de medicijnen die u gebruikt en eventuele allergieën voor medicijnen. Ook kunt u vragen verwachten over eerdere operaties en hoe u toen op de anesthesie reageerde. Zo krijgt de anesthesioloog een indruk over uw gezondheidstoestand.

Bijstellen

Tijdens de operatie is de anesthesioloog of diens assistent, de anesthesiemedewerker, voortdurend bij u. Zo nodig kan de anesthesioloog ieder moment de anesthesie bijstellen. Ook zorgt de anesthesioloog ervoor dat uw vochtgehalte op peil blijft en dat u een bloedtransfusie krijgt toegediend bij sterk bloedverlies tijdens de operatie.

Soorten anesthesie

Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. De meest bekende is de algehele anesthesie of narcose, waarbij het hele lichaam wordt verdoofd en u tijdelijk buiten bewustzijn bent. Ook algemeen bekend is de lokale verdoving, waarbij een klein stukje huid "plaatselijk" wordt verdoofd, bijvoorbeeld om een wond te hechten.

Regionale anesthesie

Bij regionale anesthesie wordt een groter gedeelte van het lichaam, zoals een arm, een been of het hele onderlichaam, tijdelijk gevoelloos gemaakt. Bij regionale anesthesie blijft u tijdens de operatie wakker, maar als u dat liever hebt kunt u een slaapmiddel krijgen. Overigens ziet u niets van de operatie: alles wordt met doeken afgedekt.

Welke anesthesie?

Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, lichamelijke conditie en het soort operatie. Uw eigen wensen kunt u voorleggen aan de anesthesioloog die daarmee rekening houdt bij de beslissing over het soort anesthesie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het werk van de anesthesioloog, dan kunt u terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.