Kindergeneeskunde

Home > Specialismen > Kindergeneeskunde

De kindergeneeskunde houdt zich bezig met de zorg voor kinderen vanaf de geboorte tot en met de puberteit. De zorg rond het pasgeboren kind wordt ook wel neonatologie genoemd. Zowel de geestelijke als de lichamelijke groei en ontwikkeling van het kind staan centraal in de kindergeneeskunde. Preventieve gezondheidszorg speelt daarbij een belangrijke rol om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken. Sommige aandoeningen zijn aangeboren of erfelijk, maar worden in eerste instantie niet gezien omdat het kind gezond lijkt. Het is daarom van groot belang dat aan het begin van hun leven kinderen regelmatig worden onderzocht om dergelijke aandoeningen snel op te sporen.

Subspecialisaties

Kindergeneeskunde is een heel breed vak, een heleboel medische specialisaties zijn niet alleen van toepassing op volwassen patiënten maar ook op kinderen, en de kinderarts moet dus ook van vele markten thuis zijn. Daarom hebben kinderartsen wel vaak een zogenaamde subspecialisatie, een klein gebied binnen de kindergeneeskunde waarin zij gespecialiseerd zijn. Daarnaast werken de kinderartsen intern ook samen met andere medische specialisten in het ziekenhuis, zoals de chirurgen en er is ook externe samenwerking met kinderartsen uit regionale ziekenhuizen en academische ziekenhuizen.Kinderafdeling.jpg

Omdat het kind vaak niet zelf in staat is om te zeggen wat het probleem is, wordt er veel gevraagd van de ouders of verzorgers van het kind. Bij de kinderarts moeten zij aangeven wat hen is opgevallen; is het kind er anders uit gaan zien, of zich anders gaan gedragen. Op basis daarvan en natuurlijk op basis van lichamelijk onderzoek van het kind kan de kinderarts dan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen.

Opleidingsziekenhuis

Het ZMC is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat er zowel specialisten als arts-assistenten, co-assistenten en nurse practitioners betrokken zijn bij de behandeling van uw kind. Zij werken onder verantwoordelijkheid en supervisie van de specialist. Een arts-assistent is een volledig bevoegde arts, die in opleiding is tot specialist (AIO) of werkzaam is als basisarts (ANIO). De co-assistent is een student in opleiding tot arts. Nurse practitioners zijn gediplomeerde verpleegkundigen die bevoegd zijn om een deel van de medische behandeling uit te voeren. 
 
Tijdens de opname van uw kind spreekt u de arts-assistent (zaalarts) dagelijks rond de artsenvisite. De specialist heeft dagelijks overleg met de arts-assistent over de onderzoeken en behandeling van uw kind. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze pagina met links naar patiëntenorganisaties.  ​​​​