Orthopedie

Home > Specialismen > Orthopedie
Orthopedie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen van botten, spieren, pezen, banden en gewrichten.

​Op deze pagina’s vindt u informatie over de orthopeden in ons ziekenhuis.

Orthopedie: Wat doet een orthopeed?

Een orthopeed houdt zich voornamelijk bezig met aandoeningen aan botten, spieren, pezen, banden en gewrichten. Veel patiënten hebben pijnklachten en beperkingen van het steun- en bewegingsstelsel. Deze klachten kunnen aangeboren zijn maar ook ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval of trauma.

Aangeboren orthopedische aandoeningen

Aangeboren aandoeningen op het gebied van orthopedie zijn bijvoorbeeld groeistoornissen, aandoeningen van de heup, knie of wervelkolom en neurologische aandoeningen bij kinderen. Een voorbeeld van een aangeboren afwijking is het open ruggetje (ook wel spina bifida genoemd).

Niet-aangeboren orthopedische aandoeningen

Daarnaast zijn er ook niet-aangeboren orthopedische aandoeningen, die kunnen ontstaan door een val (bijvoorbeeld een gebroken heup), een sportletsel (bijvoorbeeld een gescheurde band in knie of enkel) of door slijtage. Ook kanker kan problemen veroorzaken waarvoor een patiënt bij de orthopeed terechtkomt. Tenslotte kan een patiënt een reumatische aandoening hebben waarvoor hij naar de orthopeed gaat.

Orthopedische behandeling

Een deel van de orthopedische aandoeningen kan verholpen worden met medicijnen, soms is een operatie noodzakelijk, en soms kan (een deel van) het probleem opgelost worden met fysiotherapie en revalidatie.

Samenwerken

Orthopeden werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis, zoals de reumatoloog, de revalidatiearts en de neuroloog. Daarnaast is er een nauwe band met de afdeling revalidatie en Fysio Centrum Zaanland.

Meer informatie 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze pagina met links naar patiëntenorganisaties.


 
​​​​​