Reumatologie

Home > Specialismen > Reumatologie
​De reumatoloog is een arts die interne geneeskunde heeft gestudeerd en zich vervolgens heeft gespecialiseerd in de reumatologie. Reuma is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen van het bewegingsapparaat en interne organen. Sommige van die aandoeningen kunnen zowel gezien worden door de reumatoloog als de orthopeed, maar in tegenstelling tot de orthopeed voert een reumatoloog geen operaties uit.
 
Er zijn verschillende categorieën reumatische aandoeningen:
  • Artritis - ontsteking van gewrichten
  • Artrose - slijtage van gewrichten
  • Bindweefsel- of systeemziekten - ontstekingen van gewrichten maar daarnaast ook van interne organen, bloedvaten, huid of ogen
  • Weke-delenreuma - ziekten van banden, pezen, slijmbeurzen en spieren


De reumatoloog vraagt de patiënt om zijn klachten te vertellen en zal zelf aanvullend lichamelijk onderzoek verrichten, en mogelijk ook nog wat specifieke onderzoeken aanvragen, bijvoorbeeld onderzoek van bloed en urine.

Sommige reumatische aandoeningen gaan vanzelf weer over, maar een deel van de aandoeningen kan chronisch van aard zijn. Langdurige behandeling met medicijnen kan dan noodzakelijk zijn.
De reumatoloog maakt een zo goed mogelijk behandelplan voor de patiënt, gericht op het verminderen van de klachten van de patiënt en op een betere kwaliteit van leven. Hij werkt daarbij veel samen met andere artsen, zoals de huisarts, orthopeed, neuroloog en revalidatiearts en daarnaast ook met fysiotherapeut en ergotherapeut.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze pagina met links naar patiëntenorganisaties.