Werken als vrijwilliger in het ZMC

Home > Werken & Leren > Vrijwilligerswerk
Vrijwilligers zijn onmisbaar in het Zaans Medisch Centrum (ZMC). Al meer dan 25 jaar zijn vrijwilligers een onmisbare ondersteuning in de dagelijkse werkzaamheden. Patiëntenvervoerders brengen patiënten naar de juiste afdeling, gastvrouwen en –heren wijzen patiënten en bezoekers de weg en onze bloemendames verzorgen de bloemen op de afdelingen en maken een praatje met de patiënten.
 
Totaal werken er in het ZMC meer dan 200 vrijwilligers! Soms zijn er vrijwilligersorganisaties van buitenaf die activiteiten ontplooien in het ZMC. Een goed voorbeeld hiervan is de ZZBO (Zaanse Zieken en Bejaardenomroep) en de Geestelijke Zorg. Her en der worden vrijwilligers gerekruteerd door de afdelingen om allerlei achterstallig onderhoud te verrichten.
 
Daarnaast zijn er interne vrijwilligersgroepen gevormd door ex-medewerkers van het ZMC. Zij houden zich bezig met onderwerpen zoals kunst, geschiedenis en de personeelsvereniging.

Vrijwilliger worden in het ZMC

Werken als vrijwilliger in een ziekenhuis vraagt veel geduld, liefde voor het werk, kennis, enthousiasme en vermogen tot meeleven. Bovendien moet het werk op een discrete manier uitgevoerd worden.
Kort samengevat zijn onze vrijwilligers:
  • enthousiast
  • serieus
  • discreet
  • meelevend
  • punctueel
Herkent u zichzelf in deze eigenschappen? Dan bent u misschien de persoon die wij zoeken om onze organisatie te helpen.
 
Wanneer je start als vrijwilliger bij het ZMC, ben je niet ouder dan 70 jaar. We hanteren voor het uitoefenen van onze vrijwilligerfuncties een maximum leeftijd van 75 jaar. Je bent gemiddeld minimaal 4 uur per week (één dagdeel) beschikbaar. Klik hier voor de richtlijnen voor het vrijwillig werk in het ZMC.

Procedure

Alle aanvragen die bij ons binnenkomen worden beoordeeld, de meest geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een sollicatiegesprek. Bent u niet geschikt voor de vacature waarop u geschreven heeft, ontvangt u hierover bericht. U bent vrij om te solliciteren op een andere vacature.

Interesse?

Heeft u interesse in een functie als vrijwilliger in ons ziekenhuis? Kijk dan bij de beschikbare vacatures of er voor u een interessante vacature beschikbaar is.

Waar gaan we naar toe?

In 2012 wil het Zaans Medisch Centrum het vrijwilligerswerk zoveel mogelijk centraliseren. Daarvoor is de Vrijwilligerscentrale ZMC in het leven geroepen. In de laatste jaren hebben we gemerkt dat er veel vraag is naar vrijwillig werk in het ZMC. Soms vroeg men naar activiteiten die we binnen onze muren nog niet officieel konden aanbieden. Anderzijds kregen we van verschillende afdelingen de vraag of wij ervoor konden zorgen dat er vrijwilligers bij hen op de afdeling kwamen. Om dat grote potentieel aan vrijwilligers niet verloren te laten gaan, hebben we besloten om de vrijwilligerscentrale ZMC op te richten met de bedoeling om het te laten fungeren als coördinatiepunt tussen de vrijwilliger en de afdelingen van het ZMC.